Вимоги до харчового обладнання. Стандарти, які повинні дотримуватись у пекарні. Матеріали, з яких має бути виготовлена техніка на кухні в пекарні.

Перш, ніж харчове обладнання купити у користування харчової промисловості, важливо розуміти те, що продукти харчування виготовляються з органічної сировини, для чого потрібно використовувати не тільки особливі технології, але й дотримуватись спеціальних стандартів, виставлених органами санітарного нагляду.

Особливості.

Щоб встановити харчове обладнання в пекарню і не порушити встановлені норми, варто вибирати ті пристрої, які мають сертифікати, що підтверджують їх придатність до експлуатації в такій області. Вони мають бути виготовлені на основі матеріалів, схвалених наглядом України. А саме, ці конструкції вибирають за:

  • практичності, щоб їх можна було легко мити;
  • стійкість перед обробкою дезінфектантами;
  • стійкості перед прожарюванням, якщо йдеться про листи з металу.

Кожен вид приладу застосовують для конкретного призначення, наприклад, задіяні під:

  • сировина;
  • напівфабрикати;
  • Розміщення готових виробів.

Для кожного виду продукції потрібно використовувати не тільки індивідуальне приладдя для випікання, а й різні вантажопідйомні апарати. Сама пекарня, яка претендує на відкриття, має бути облаштована:

  • холодильниками;
  • розстоювальними шафами;
  • печами;
  • тістомісильними машинами;
  • системами для просіювання борошна;
  • конструкціями, на яких транспортують хлібні вироби;
  • стелажами для їх зберігання;
  • вагами;
  • обробними столами;
  • різним пекарським інструментом тощо.

Харчове обладнання – пристрої, при роботі з якими варто дотримуватися гігієнічності або, іншими словами, санітарно-гігієнічні норми. Якщо вони будуть порушені навіть у найменшому еквіваленті, то підвищується ймовірність розвитку, активного розмноження хвороботворних бактерій, їх потрапляння на:

  • сировина;
  • готову продукцію;
  • ножі, ємності, посуд тощо.

Все це знижує якість продукції, що виготовляється. На всіх конструкціях, розміщених на кухні, в холодильних камерах, а також у залі, де проводиться продаж або вживання товарів, не повинно бути важкодоступних місць, які важко піддаються обробці, дезінфекції. Крім цього, всі вузли на машинах, приладах, які контактуватимуть із продуктами харчування, повинні бути виготовлені з нержавіючої сталі вищої категорії. Незалежно від того, які види харчового обладнання будуть встановлені на виробництві, їх обирають за:

  • високої зносостійкості;
  • придатність до інтенсивної, постійної експлуатації;
  • ефективності та показнику продуктивності, щоб не потрібно було зупиняти технологічний процес навіть у надзвичайній ситуації, що негативно позначиться на якості органічної сировини, готового продукту.

Будь-яка зупинка навіть на кілька хвилин призведе до підвищення витрат, підвищення ціни кінцевого товару, а також зниження рівня конкурентоспроможності на ринку продажів. До того ж, щоб не гаяти дорогоцінний час, сировину та потенційних/реальних клієнтів варто вибирати ті пристрої, які легко піддаються ремонту.