Вимоги до харчового обладнання. Стандарти, які повинні дотримуватись у пекарні. Матеріали, з яких має бути виготовлена техніка на кухні в пекарні.
Перш, ніж харчове обладнання купити у користування харчової промисловості, важливо розуміти те, що продукти харчування виготовляються з органічної сировини, для чого потрібно використовувати не тільки особливі технології, але й дотримуватись спеціальних стандартів, виставлених органами санітарного нагляду.
Особливості.
Щоб встановити харчове обладнання в пекарню і не порушити встановлені норми, варто вибирати ті пристрої, які мають сертифікати, що підтверджують їх придатність до експлуатації в такій області. Вони мають бути виготовлені на основі матеріалів, схвалених наглядом України. А саме, ці конструкції вибирають за:
- практичності, щоб їх можна було легко мити;
- стійкість перед обробкою дезінфектантами;
- стійкості перед прожарюванням, якщо йдеться про листи з металу.
Кожен вид приладу застосовують для конкретного призначення, наприклад, задіяні під:
- сировина;
- напівфабрикати;
- Розміщення готових виробів.
Для кожного виду продукції потрібно використовувати не тільки індивідуальне приладдя для випікання, а й різні вантажопідйомні апарати. Сама пекарня, яка претендує на відкриття, має бути облаштована:
- холодильниками;
- розстоювальними шафами;
- печами;
- тістомісильними машинами;
- системами для просіювання борошна;
- конструкціями, на яких транспортують хлібні вироби;
- стелажами для їх зберігання;
- вагами;
- обробними столами;
- різним пекарським інструментом тощо.
Харчове обладнання – пристрої, при роботі з якими варто дотримуватися гігієнічності або, іншими словами, санітарно-гігієнічні норми. Якщо вони будуть порушені навіть у найменшому еквіваленті, то підвищується ймовірність розвитку, активного розмноження хвороботворних бактерій, їх потрапляння на:
- сировина;
- готову продукцію;
- ножі, ємності, посуд тощо.
Все це знижує якість продукції, що виготовляється. На всіх конструкціях, розміщених на кухні, в холодильних камерах, а також у залі, де проводиться продаж або вживання товарів, не повинно бути важкодоступних місць, які важко піддаються обробці, дезінфекції. Крім цього, всі вузли на машинах, приладах, які контактуватимуть із продуктами харчування, повинні бути виготовлені з нержавіючої сталі вищої категорії. Незалежно від того, які види харчового обладнання будуть встановлені на виробництві, їх обирають за:
- високої зносостійкості;
- придатність до інтенсивної, постійної експлуатації;
- ефективності та показнику продуктивності, щоб не потрібно було зупиняти технологічний процес навіть у надзвичайній ситуації, що негативно позначиться на якості органічної сировини, готового продукту.
Будь-яка зупинка навіть на кілька хвилин призведе до підвищення витрат, підвищення ціни кінцевого товару, а також зниження рівня конкурентоспроможності на ринку продажів. До того ж, щоб не гаяти дорогоцінний час, сировину та потенційних/реальних клієнтів варто вибирати ті пристрої, які легко піддаються ремонту.