Ідеальна ергономіка робочого місця на міні-пекарні.
В середньому людина проводить близько 8 годин на роботі, але якщо у вас ідеальне робоче місце, ви не помічаєте, як пролітають усі 15 годин. Адже коли в пекарні (кондитерській) продумана кожна дрібниця, робота пролітає непомітно. Будь-яка дрібниця та «корисність» полегшують працю і економлять час.
→ Базові правила
Базове правило організації зберігання продуктів – все необхідне зберігати під рукою. В ідеалі робоча поверхня, поза процесом готування, має бути практично порожньою. Варто відзначити, що весь посуд, прилади, інвентар , продукти, які використовуються практично щодня потрібно розташовувати якомога ближче до робочого столу. Тяжкий інвентар зберігається на нижніх ярусах, легший на верхніх. Наприклад: сипкі продукти зручно зберігати у прямокутних банках. Вони стають один на одного компактнішими за круглі і займають менше місця.
→ Порядок на робочому місці
Порядок на робочому місці понад усе. Щоб його дотриматися варто дотримуватися ось якого правила – припаси та начиння розсортуємо за категоріями. Однотипні предмети мають бути зібрані в одному місці, можливо, на одній полиці. Для зручності зберігання речей за категоріями зручно використовувати різні лотки, коробки та роздільники.
→ Принцип вертикального зберігання
Лайфхак для кондитера: Деко не варто класти один на одного, тому що дістати нижній буде досить проблематично, тому краще зберігати листи вертикально. Взагалі принцип вертикально зберігання простий і одночасно геніальний для маленьких просторів, лише глибокий посуд та ємності можна і потрібно штабелювати. Приклад вертикального зберігання кухонного текстилю:
Доцільно обладнати простір усередині шафок висувними полицями, цебрами, лотками. Аналогічно можна зробити з консоллю кухні.
Корисним та зручним буде використання магнітів. Магніт як утримувач різного металевого інвентарю. Магнітні полиці під спеції .
→ Естетика важлива!
У кондитерській важлива як її функціональність, а й естетика. Наприклад: щоб випічка виглядала ще апетитніше потрібно використовувати приємне жовте тепле світло у вітрині. Не зайвим буде нагадати про чистоту та порядок. Робоче місце пекаря-кондитера обов’язково потрібно утримувати у чистоті!
Звичайно неприйнятно на харчовому виробництві – пліснява. Цей страшний ворог неминуче має бути знищений. Про те як подолати цвіль у нашій наступній статті .
Мотивуємо та надихаємо на нові кулінарні звершення та подвиги.